woensdag 22 september 2010

Een (te) gek maal

Zelfbedacht maaltje!
Gekke bui, wist niet wat te maken, had ook weinig zin om te koken, maar stuitte op de volgende ingrediënten en maakte er dit van:

Kip met citroen en cayenne en gegrilde bataat

Nodig (1 persoon):
1 klein kipfiletje (of halve) tofoe/ witvis is ook een optie
1 (niet al te grote) bataat (zoete aardappel)
Cayennepeper, halve theelepel/ ruime mespunt (zakje bijvb.bio winkel of toko)
Citroensap
Olijfolie
Beetje rozemarijn (gedroogd)
Peper en zout
Verse kruiden, ik nam koriander/ peterselie
Ter garnering: alfalfa
Grillpan

Doen:

Snijdt de kipfilet in grote repen. Marineer ze kort in een scheut olijfolie, een flinke scheut citroensap en de cayennepeper. Evt. beetje rozemarijn erbij.
Schil de bataat en schaaf met de kaasschaaf dunne plakken, met een scherp mes kan het vast ook. Plakken wel dun maken. Bestrijk ze met olijfolie. (Als je dikkere plakken hebt, dan raad ik aan om de bataat in een paar stukken heel kort voor te koken en ze dan in een klein beetje olijfolie in plakken te bakken).
Grillpan op t vuur, de kiprepen kort grillen tot ze gaar zijn, uit de pan halen, lauwwarm houden. De bataten in de grillpan leggen, dit duurt even, beetje grofgemalen zout en peper erover, regelmatig keren en proeven of ze gaar zijn.

In een (diep) bord de kiprepen rangschikken, de bataten erbij. Je kunt een dressing maken van olijfolie, koriander, en citroen, zout en peper of gewoon een beetje citroen en olie erover druppelen. Garneren met alfalfa en of kruiden. MMM

Het zoete van de bataat is lekker met de pittige kip! En de portie is niet zo groot, dus een toetje past nog.. Of als lunch/ voorgerecht natuurlijk!


Cayenne is oa. heel goed voor het hart en een bacteriedodend middel, helpt bij verstopping van de slijmbliezen. Koriander is goed voor de spijsvertering (tegen winderigheid), verse peterselie is een bron van vitamine C, en alfalfa zit bomvol mineralen en vitamines en is ook goed voor de spijsvertering. Bataten zijn goed voor diabetici; het haalt de bloedsuiker omlaag. Citroen is bloedzuiverend, en een bron van mineralen, vitamine C, A en B. Rozemarijn versterkt het geheugen, is een symbool van vriendschap en trouw en werkt preventief tegen beroertes en Alzheimer. Tel uit je winst!

Geen opmerkingen: